Yüksek Müşteri Memnuniyeti

SVG

Yükselen Müşteri Satış Oranları

İhtiyaçlarınıza Özel Dökümanlar

E-Ticaret Yazılımı Alırken Dikkat!

Tarih: 01.06.2021 16:55
E-Ticaret yazılımı satın alırken nelere dikkat etmeli? Hangi firmayı tercih etmeli? E-Ticaret yazılımı ihtiyacını tespit ederken hangi özellikler önemsenmeli?
Müşterilerimize e-ticaret ve pazaryeri mağazalarının yönetimlerini sağlarken dikkat etmeleri gereken ve faydalı olabileceğini düşündüğümüz bazı hususlara yer vermek istedik.

Bu kapsamda hem e-ticaret sitesine hemde pazaryeri mağazalarını yönetebilecekleri bir entegratöre ihtiyaç duyan işletme sahipleri;
  • Yazılımın sahip olduğu özellikler,
  • Yıllık maliyetin hesaplanması,
  • Destek koşulları,
  • Sözleşme tuzakları,
gibi birkaç başlık üzerinden gerekli değerlendirmeleri sağlayabilirler.

1) YAZILIMIN ÖZELLİKLERİ

İşletme sahipleri internet üzerinde satış yaparken hangi platformlar üzerinden satış yapmayı hedeflediklerini iyi belirlemeli ve bu kapsamda tercih ettikleri firmanın ilerleyen süreçte kendilerine farklı platformlar içinde imkanlar sunup sunamayacağının tespitini iyi yapmalıdırlar. 

Günümüzde işletmeler e-ticaret sitesinden daha öncelikli olarak pazaryeri mağazalarında satış yapmayı ve kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı ve bunun yanında e-ticaret sitesi içinde kendilerine hem tecrübe hemde zaman fırsatı oluşturabilmeyi hedeflemektedir. Pazaryeri mağazalarınızdan satış yaparken aynı zamanda e-ticaret sitenizde de çalışmalar yaparak siteniz üzerinden süreç içerisinde artan sipariş oranlarına ulaşmanız mümkündür.

Bu kapsamda önceliğinizi pazaryeri entegrasyonlarına vermeli ve aynı zamanda e-ticaret içinde çalışmalarınızı zaman planlamanıza göre ilerletmelisiniz. Müşterilerimizden edindiğimiz tecrübelerde doğru şekilde ilgilenilen bir e-ticaret sitesindeki satışlar pazaryeri mağazalarından çok daha üst seviyelere ulaşabilmektedir. 

Bu kapsamda müşterilerimiz;
  • SMS Bültenleri,
  • E-Mail Bültenleri,
  • Fiyatların Pazaryerlerine Göre Uygunluğu,
  • Siparişlerde Hediye Çeki,
  • Reklam ve SEO Çalışmaları,
gibi çeşitli pazarlama araçlarını kullanarak müşterilerin e-ticaret sitelerinden sipariş vermelerini sağlamaktadır.

Bu doğrultuda alınacak bir yazılım hem pazarlama faaliyetleri açısından hemde e-ticaret ile pazaryeri mağazalarınızı tek çatı altında yürütebilmenizi sağlayabiliyor olmalıdır. Burada temel hedef ise işletmenize oluşabilecek ek iş yüklerinden ve zamandan tasarruf edebileyi hedeflemektir.

Belirtilen kapsamlar doğrultusunda bir e-ticaret yazılımı tercih ederken e-ticaret yazılımının yanı sıra sizlere aynı çatı altında N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon, Pttavm, Trendyol ve Çiçeksepeti gibi Türkiye'nin önde gelen pazaryeri platformları içinde sipariş/ürün yönetimi gibi ihtiyaç duyacağınız tüm özellikleri sunup sunmadığı fazlasıyla önemlidir. 

Aksi bir durumda ise tercih ettiğiniz firma ile tecrübeniz yarım kalacak ve bu size hem maliyet açısından, hem iş yükü açısından hemde zaman açısından ciddi bir zarar vermiş olacaktır. Özellikle piyasada tercih edilen açık kaynak e-ticaret yazılımları (opencart, woocommerce vb.) eğer odaklanmak istediğiniz nokta sadece işiniz ise sizlere gereğinden fazla sorun yaşatabilecektir. Ki bu gibi yazılımlar için özellikle pazaryeri entegrasyonları noktasında profesyonel bir çözüm bulmak veya üretmek kesinlikle piyasa şartları gereği mümkün değildir. Bu kapsamda belirli ölçülerde hizmet verenler bulunmakta olsada hem fiyat hemde sunulan yazılımın niteliği gereği bu gibi çözümler sizlere ihtiyaçlarınızı karşılamak bir yana iş yükünüzü arttırıcı sorunlar yaşatabilecektir.

Bunlara ek olarak ise tercih ettiğiniz yazılımın pazarlama, fiyatlandırma ve diğer çalışma yöntemlerinize uygunluğunu tespit etmeniz ve mümkünse ihtiyaçlarınızı önceden belirlemeniz, standart dışı çalışma yöntemleri içinse taleplerinizi tercih edeceğiniz firma ile paylaşmanız ve uygunluğa dair bilgi almanız faydalı olacaktır.

2) YAZILIM MALİYETİNİN HESAPLANMASI

Birçok müşteri farklı e-ticaret çözümleri üzerinden ilerlemeye çalışmakta. Özellikle açık kaynak yazılımlar ile Türkiye'de e-ticaret hizmeti sunmak yeni başlayan veya profesyonel bir ekibe sahip olmayanlar için;
  • Maddi,
  • Zaman,
  • Müşteri kaybı,
gibi durumlar oluşturacaktır.

Global çapta hazırlanan yazılımlar ile ülkemiz e-ticaret şartlarına ayak uydurmaya çalışmak ürün, kategori, nitelik, varyant, fiyatlandırma ve farklı satış özellikleri için ihtiyaç duyduğunuz işlemleri gerçekleştirmekte yetersiz kalacak ve/veya iş yükünüzü arttıracak bir takım durumlar yaratabilecektir.

Bu tarz çözümler genellikle piyasada tek seferlik ücretlendirme karşılığında satılır ve destek verildiği gibi söylemler ile e-ticaret sitesi kurulur. Fakat tek seferlik bir ücret karşılığında yıllarca ayakta duracak bir e-ticaret sitesi oluşturmak ve bunu o günün şartlarına uygun halde muhafaza etmek kesinlikle mümkün değildir. 

Özellikle pazaryeri entegrasyon hizmetine sahip e-ticaret paketi satışı yaptığını ve en az 4 haneli rakamlar talep eden birçok firma incelemelerimiz sonucunda fazlasıyla yetersiz görülmüştür. Ülkemizde e-ticaret yazılımı satışı konusunda öncü şirketler dahi farklı entegratör firmalara müşterilerini yönlendirmekte, satış aşamasında pazaryeri entegrasyonu var diye lanse edilen e-ticaret paketlerinde satış sonrası yeterli özelliklere sahip olmayan sadece "göstermelik" çözümler yer aldığı artık piyasanın bir gerçeği. 

E-Ticaret yazılımı tercih ederken birçok firmanın müşterileri etkilemek ve satışın gerçekleşmesi için birçok göz boyama amaçlı özellik "genel ibareler" ile tanıtılmakta ve/veya "eksik/hatalı" bilgiler verilerek müşteri yanlış bilgilendirilmektedir. O yüzden bir firma tercih ettiğiniz zaman sunulan özellikler içerisinde "olmazsa olmaz" diyebileceğiniz özelliklerin gerçekten var olup olmadığını veya nasıl bir çalışma yöntemi olduğunu iyi araştırmalı ve sorgulamalısınız.

Kısa bir bakış açısı ile bir OpenCart (ücretsiz bir yazılımdır) e-ticaret sitesi kurmanın piyasadaki maliyetine değineceğim;
  1. Opencart E-Ticaret Sitesi Yazılımı (ücretli satan firmalarda): 2500 TL (ortalama bir ücret)
  2. Opencart Tema Ücreti: $45 (01/06/2021 tarihi itibari ile yaklaşık 385 TL)
  3. N11.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  4. Hepsiburada.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  5. Gittigidiyor.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  6. Trendyol.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  7. Amazon.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  8. Pttavm.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  9. Ciceksepeti.com Entegrasyonu (ortalama fiyat-yıllık): 500 TL
  10. Mobil Uygulama (ortalama fiyat): 1000 TL
  11. Muhasebe Entegrasyonu (ortalama fiyat): 1500 TL
belirtilen fiyatlar en düşük oranlarda belirtilmiştir.

Toplam İlk Yıl Maliyeti: 8885 TL

Tabi bu ilk yıl için fiyatlandırmadır. Opencart, pazaryeri entegrasyonu ve muhasebe entegrasyonu gibi hizmetler yıllık ücretlendirmeye tabi olacaktır ve ek olarak barındırma ile destek hizmeti içinde bir ücretlendirme söz konusu olacaktır sonraki yıllar için.

Bu kapsamda değerlendirildiğinde sonraki yıllar içinde ortalama 4-5 bin TL gibi bir yenileme masrafı kaçınılmaz olabilecektir.

Ayrıca şunuda belirtmek gerekir; pazaryeri entegrasyon yazılımı gibi hizmetler kullanıcı sayısının çok olması ile doğru orantılı şekilde gelişmişlik düzeyine sahip olurlar. Farklı müşterilerin farklı ihtiyaçları üzerine yapılan geliştirmeler sonucunda bir pazaryeri entegrasyon hizmeti son halini alabilir. Sadece ürünlerin pazaryeri mağazanızda listelenmesi aşamasından ibaret olan bir işlem değildir.

3) DESTEK KOŞULLARI

Bu bölümü çok fazla uzatmadan ele almak gerekir. Tercih edeceğiniz firmanın destek konusunda size hangi aşamalarda ve nasıl destek sunacağına dair koşulları öğreniniz.
  • Dökümanlar,
  • Canlı Video Eğitimleri,
  • Destek Sistemi,
gibi seçenekler üzerinden nasıl bir destek sunulacağına dair net bilgiler alınız.

Özellikle piyasada "7/24 telefon ile destek" şeklinde müşterilere sunulan veya sunulduğu iddia edilen fakat yazılım sektöründe gerçekte hiçbir karşılığı olmayan ve olamayacak olan bir destek hizmeti seçeneği sunan firmaları ise ayrıca ele almanızda büyük fayda vardır. 

Telefon ile destek hizmeti yazılım sektöründe sunulabilecek bir destek hizmeti yöntemi değildir. Eğer talebiniz yazılımın kullanımına ilişkin bir bilgi almak ise "evet, telefon ile arayarak bilgi alabilirsiniz, hızlı bir seçenek olarak". Fakat talebiniz bir yazılımsal düzenleme, entegrasyon işlemi veya bir tasarımsal düzenleme ise telefon başında görevli personelin diğer işlerini bırakıp o an telefon başında talebinize istinaden yazılım üzerinde ihtiyaçlarınıza göre bir düzenleme çalışması gerçekleştirmesini beklemek açıkçası müşteriyi açık bir şekilde satışta etkilemek maksadıyla ortaya çıkan bir hizmet türü denilebilir. 

Özellikle bazı kurumsal e-ticaret alt yapı sağlayıcı şirketlerin bu kapsamda hizmet verdiklerini iddia ediyor olmaları ve piyasayı bu şekilde yanlış yönlendirmelere sokuyor olmaları ise tarafımızca kesinlikle etik bulunmamaktadır. Ki bu gibi firmaları tarafımızı tercih eden müşterilerden, şikayet sitelerinden veya çeşitli forumlardan müşterileri "satış öncesi" ve "satış sonrası" şeklinde nasıl değerlendirdiklerini duyuyor, görüyoruz. Bu tarz firmaların özellikle "satış temsilcileri" ve "bayi ağları" üzerinden gerçekleşen satışlarda olmayan özellikler için "var" denildiğini, yapılmayacak geliştirmeler için "yaparız" dediklerini, yapıyoruz dedikleri hizmetler içinse kuruma ulaşılamadığını farklı farklı platformlar üzerinden takip ediyoruz.

O yüzden fiyatın yüksek olması size iyi hizmet sunulacağı anlamı taşımamalıdır. Yüksek fiyat yanında kaliteli hizmeti her zaman getirmez. 

Tercih edeceğiniz firmalarda ayrıca iade süreçleri hakkında net bilgiler istemeniz ve bu kapsamda firmayı değerlendirmeniz faydalı olacaktır. İade süreciyle 

4) SÖZLEŞME TUZAKLARI VE İADE SÜREÇLERİ

Bu konuda ise müşterilerin konuyu mantıksal olarak değerlendirmeleri faydalı olacaktır.

Piyasada yazılımını sözleşme yaparak ve cayma durumunda %50 kesinti yaparak caymanıza izin veren firmalar bulunmaktadır. Örneğin X firmasından e-ticaret paketi veya pazaryeri entegrasyon paketi satın aldınız. X firması sizinle sözleşme yapıyor ve caymanız halinde ise %50'lik bir kesintiyi şart olarak sunuyor. 

Böyle bir durumda alt yapı sağlayıcı bu firma sizce yazılımına gerçekten güveniyor mudur? Eğer güveniyor ise 1 gün önce imzaladığınız sözleşmeden caymanız için ödediğiniz tutarın neden %50'sini kesiyor? Bu soruya vereceğiniz yanıt nasıl bir yol izlemeniz veya nasıl bir karar vermeniz gerektiğine ilişkin netlikleri ortaya koyacaktır.

T.T.K.'ya göre bir yazılım hizmeti için basiretli tacirlerin cayma hakkı yoktur, basiretli tacir olmayan müşterilerin ise 14 günlük bir cayma hakkı mevcuttur. Fakat X firması sözleşme ile kendisini güvence altına almakta ve %50'lik bir kesinti yaparak bu şekilde bir kazanç yolu izleyebilmektedir. Burada esas olan ise Tüketici Kanunları müşteri lehine değiştirilebilir fakat müşterinin aleyhine bir sözleşmeye müşteri imza atmış olsa bile ilgili müşteri kanunda belirtilen hakları doğrultusunda iade alacaklarını alabilir. Yani kanun büyüktür sözleşme diyebiliriz. 

Yazılımına güvenen bir firma sözleşme olmaksızın T.T.K.'nın belirlediği çerçeveler doğrultusunda hizmetlerinin satışını gerçekleştirir ve müşterinin gerektiğinde haklarına saygılı bir tutum izleyerek gerektiğinde gereken işlemleri sağlar. Yazılım hizmetinde XML Entegrasyonu, Özel Tasarım vb. anlık olarak sunulan ve tamamlanan hizmetler haricinde daha önce hazırlanmış yani var olan bir yazılımın sadece kurulumunun yapılması işlemi için %50'lik bir kesinti bedeli uygulanmasını ve müşterilerin bu yönde mağdur edilerek piyasadan uzaklaşıyor olmasını anlaşılır görmüyoruz. Bazı hizmetler için "evet" işlem tamamlandıktan sonra ücret iadesi yapılmaması çünkü ilgili işlem için harcanan bir vakit olduğunu kabul ediyor ve bizde bu yönde süreçlerimizi işletiyoruz. Fakat hali hazırda mevcut olan bir sistem için potansiyel bir müşteriye, özellikle müşteri yasal süreçler hakkında bilgisiz ise ve piyasaya yeni girmiş ise böyle bir süreç işletilmesini pek anlamamız mümkün değil.

Jetteknoloji.com olarak amacımız bilinçli müşteriler oluşturmak ve piyasaya girdiğimiz günden bugüne bir şekilde piyasanın gerçeği olmuş ve/veya belirli kurumlara mecburen başvurmak zorunda kalmış olan müşterilere bir çıkış kapısı olmak ve üst seviyede memnuniyet yaratırken yasalara uygun şekilde tüm süreçleri müşteirlerimize sunabilmek gayretindeyiz.

Bu yazıyıda E-Ticaret Yazılımı ve Pazaryeri Entegrasyonları konusunda ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile bizi tercih eden veya farklı firmalar ile görüşmeler sağlayan müşterilerin daha dikkatli ve değerlendirmelerini yaparken farklı noktalardan ele alarak değerlendirmelerini sağlayabilmek amacı ile yazmış bulunmaktayız.

Demomuzu incelemek ister misiniz?

Yazılımlarımıza ait demoyu incelemeye aşağıdaki formu doldurarak başlayabilirsiniz.

Demoyu İncele!
Yükleniyor...